Pienyrittäjä_verkkoauppa_Elina Rapeli_Yours Mine desin_suunnittelija_perustaja_yrittäjä_Ei minusta, ei koskaan

Yours Mine Designin perustaja, Elina Rapeli.

Syksyllä 2017 vannoin perhelounaalla, että olisin vihoviimeinen ihminen, josta tulisi pienyrittäjä. En löytäisi elämästäni siihen aikaa, enkä olisi valmis luopumaan vapaista sunnuntaipäivistäni, ajattelin. Jokunen päivä sitten, kun aloin luonnostella tätä kirjoitusta teille ja kerroin asiasta isoäidilleni, hän totesikin: ”Nytkö vasta mietit, mikä päähäsi osui, kun moiseen hulluuteen lähdit?”

Kyllä, vasta nyt.

Nyt, reilu vuosi myöhemmin, olen lounaalla olleista ainoa, joka on laittanut pystyyn oman yrityksen. Kuinka tässä oikein näin pääsi käymään?

Pienyrittäjä poimii tuoteideat arjesta

Kaikki alkoi seinäkalenterista. Halusin perheelleni almanakan, jossa olisi enemmän kirjoitustilaa kuin vain yksi pieni ruutu. Niinpä päätin suunnitella sellaisen itse.

Soitin graafikko-kaverilleni, että ehtisikö hän tehdä suunnitelmastani sellaisen version, jonka voisin lähettää painoon. No, hän teki, ja siitä tuli Yours Mine Designin ensimmäinen tuote, Meidän vuosi -perhekalenteri. Kalenterin kylkeen suunniteltiin tarrat, joiden tarkoitus oli antaa eloa itse graafisesti tyylikkääseen, mustavalkoiseen kalenteriin. Nyt syksyllä julkaisimme kahdet uudet tarrat kalenteria elävöittämään.

Eräänä joulukuisena keskiviikkoiltana noin vuosi sitten pohdin, että joku muukin saattaisi haluta perheelleen vastaavanlaisen, kirjoitustilallisen seinäkalenterin. Muutaman päivän päästä verkkokauppa olikin jo pystyssä ja kalenterit myynnissä. Meidän Vuosi 2018 -almanakka myytiin loppuun, mikä yllätti ainakin minut suuresti.

Ole järjestelmällinen ja priorisoi

Koulutukseni ei tue mitenkään yrittäjyyttäni, eikä päivätyöni assistenttina senkään vertaa. Myöskään kumpikaan vanhemmistani ei ole ollut pienyrittäjä, joten en ole imenyt tietoa yrittäjyydestä edes sivustakatsomalla. Tästä johtuen ensimmäinen vuosi yrittäjänä onkin ollut äärimmäisen opettavainen, enkä usko tämän olleen kuin vasta pintaraapaisu siitä, mitä on tulossa.

Assistentin työssä ja yrittäjä olemisessa on kuitenkin joitain yhtäläisyyksiä: on pidettävä kerralla monta lankaa käsissään. Assarina oleminen on myös palveluammatti siinä missä yrittäjänä työskenteleminen, asiakkaat ja palvelukartta vain ovat toisenlaisia. Molemmissa pitää pystyä priorisoimaan ja olemaan organisointikykyinen.

Tällä hetkellä olen vanhempainhoitovapaalla assistentin työstäni, jotta pystyn keskittämään energiani täysin Yours Mine Designin sekä kaksilapsisen perheen pyörittämiseen.

En halua olla yksin puurtava pienyrittäjä

Olen touhukas ja helposti innostuva – niin hyvässä kuin pahassa. Uskon, ettei Yours Mine Designia olisi syntynyt, jos en olisi ollut yhdistelmä juuri näitä kahta luonteenpiirrettä. Koen niiden olevan myös vahvuuksiani yrittäjänä: en ole jäänyt pohtimaan, suunnittelemaan ja sitten taas ojan pohjalla rämpiessäni surkuttelemaan liikaa, vaan olen paahtanut määrätietoisesti eteenpäin.

Olen myös erittäin sosiaalinen. Haluan kuulla muiden mielipiteitä, ja vaikka olen pienyrittäjä, en halua tehdä tätä yksin. Koen, että tarvitsen ympärilleni ihmisiä, jotka ovat oman alansa ammattilaisia.

Heikkouteni puolestaan on, etten ole minkään osa-alueen asiantuntija. Tämän takia minun täytyykin etsiä ympärilleni edellä mainittuja ammattilaisia: graafikoita, ompelijoita ja markkinoinnin asiantuntijoita.

Sosiaalisuus on ensisijaisesti rikkaus, mutta myös rasite. Olen ottanut harha-askelia, ja esimerkiksi valinnut vääränlaisia yhteistyökumppaneita. Nykyään olenkin huomattavasti tarkempi yhteistyökumppaneiden suhteen, enkä vain sokeasti luota kehen tahansa.

Pienyrittäjä_Elina Rapeli_vauva_tuotekuvaus_yours mine design_verkkokauppa_ja mallina toiminut vauva Yours Mine Designin tuotekuvaukset

Lämpöpussin tuotekuvauksissa annettiin pojan äidin juoda kahvi rauhassa.

Sosiaalisuuteni näkyy myös asiakkaiden suuntaan, sillä olen ottanut asiakkaita mukaan tuotteideni suunnittelu- ja testaustyöhön. Haluan kuulla, onko suunnittelemilleni tuotteille todellista tarvetta ja miten niitä voisi kehittää vielä enemmän kohderyhmän arkeen sopiviksi.

Uskonkin, että kun asiakkaita osallistaa, he myös sitoutuvat paremmin yritykseen. Yritän muuttaa Yours MineDesignin toimintatapaa koko ajan siihen suuntaan, että pystyisin hyödyntämään asiakkaiden tietoja ja tarpeita mahdollisimman paljon. Heillehän minä tätä teen.

Hyväuskoisuus kannattaa jättää kynnykselle

Muille yrittäjyydestä haaveileville haluaisin antaa kaksi neuvoa: suunnittele ja laske. Aina ei voi tehdä kaikkea, ja vaikka keksisi kuinka hyviä ideoita, ne voivat osoittautua huonoiksi tai liian kalliiksi. Tämä on parempi todeta jo suunnitteluvaiheessa kuin vasta saadessasi tuotteet tehtaalta.

Joku sanoi joskus loistavasti: etiikalla ja moraalilla ei ole mitään tekemistä yritysmaailman kanssa, vaan se on täysin oma leikkikenttänsä. Hyväuskoisuus kannattaa jättää kynnykselle yritysmaailmaan astuessa.

Toivonkin, että joku olisi takonut päähäni järkeä jo yrityksen alkuaikoina. Sen sijaan opin asiat kantapään kautta. Silti en vaihtaisi päivääkään. Ojan pohjalla on käyty, mutta sieltä on aina ponnistettu ylös innokkaampana kuin ennen pudotusta, ja hommia tehdään suuremmalla palolla kuin koskaan aiemmin.

Kiitos, kun otit hetken ajastasi ja tutustuit minuun. Ihanaa loppuvuotta 2018 ja olkoon vuosi 2019 Meidän Vuosi.